Главная » Статьи » новини

Все, що вам потрібно знати про біг в спеку

Якщо з температурою все йде просто (чим вона вище, тим небезпечніше бігати), то вологість може бути оманлива. Через високу вологість ви не помічаєте звичних симптомів зневоднення: у вас не так сильно пересихає в роті і ви можете не усвідомлювати, що потієте і швидко втрачаєте рідину!
Ще одна проблема в тому, що при високій вологості піт майже не випаровується, а значить недостатньо відбувається охолодження поверхні шкіри і крові в кровоносних судинах.
Як тільки температура тіла досягає 40 ° С, ви потрапляєте в небезпечну зону перегріву. Ви близькі до отримання теплового удару. Якщо ви будете займатися ще 30 хвилин при температурі 40,5 ° С, ваші нирки і печінку підвернути небезпеки.
Щоб уникнути негативних наслідків підвищеної температури, мозок може просто вимкнути вас: ви до втрати свідомості і, можливо, отримаєте травми.
Постарайтеся влітку не бігати в проміжку з 10:00 до 16:00, а тим більше з 12:00 до 14:00. Краще вставайте раніше і біжіть в парк або ліс. Можна бігати і ввечері, але це не так круто: вам будуть заважати пил, п'яні компанії і просто темрява, яка часто стає причиною травм.  

Лоуренс Армстронг (Lawrence Armstrong) з Університету Коннектикуту каже, що людське тіло адаптується до тепла набагато легше, ніж до холоду або, наприклад, висоті.
Протягом тижня після початку пробіжок в спеку обсяг плазми крові збільшується. Ви додаєте від 0,5 до 1 кілограма, але це дає вам додаткову рідину і можливість потіти без зневоднення. Також це дозволяє продовжувати посилено охолоджувати тіло, особливо не зменшуючи приплив крові до м'язів.
Ми починаємо потіти під час тренувань набагато раніше і рясніше. Таким чином наше тіло намагається підготуватися до майбутнього підвищення температури. Пот стає менш солоним, тому що організм намагається зберегти натрій.
Ваш пульс поступово сповільнюється: це дозволяє серцю повноцінно виконувати кожен удар і прокачувати більший обсяг крові не тільки для роботи м'язів, а й для посиленого охолодження тіла.
Більш того, змінюється ваше сприйняття спеки, тобто температура з розряду «все, я вмираю» переходить в просто «жарко». Ці зміни відбуваються вже через 14 днів після початку тренувань.

Одяг

Є дуже дивне оману про те, що займатися спортом варто тільки в бавовняної одязі. Це не так. Намокаючи, така футболка перешкоджає випаровуванню поту. А після тренування мокрий бавовна обліпает ваше тіло і може занадто сильно його охолодити, особливо на вітрі.
А ось футболки з новітніх синтетичних матеріалів не вбирає піт і не перешкоджають його випаровуванню. Вставки із сітки і вентиляційні канали дозволяють посилити циркуляцію повітря і контролювати випаровування вологи і відведення тепла.
Суха одяг, навіть синтетична, що не натирає шкіру під пахвами і на сосках (від цього часто страждають новачки).
І так, то, що ви вже дорослий, не привід відмовлятися від головного убору, який врятує вас від сонячного удару і обгорілого носа.
Підтримка водного балансу
Гідратація (hydration) - процес споживання води і електролітів - є особливо критичною в теплі і спекотні дні.
Під час тренувань з нашого тіла виводиться велика кількість вологи (через піт і інтенсивне дихання), тому для відновлення водного балансу потрібно пити більше води. Під час пробіжки по жарі +35 ° С можна втратити до 2 літрів рідини менше ніж за 20 км!
Рідина потрібно вживати до, під час і після тренування. За кілька годин до пробіжки або змагання випивайте 500 мл води, а перед стартом - 150 мл. Якщо вам доведеться тривалий забіг, варто зробити питне розклад, встановити таймер і пити кожен раз, коли буде звучати сигнал.
Вважається, що марафонці повинні випивати 380-780 мл води щогодини. Чим повільніше буде ваш темп, тим менше потрібно буде пити.
Якщо ваша тренування триває більше 30 хвилин, просту воду краще замінити ізотоніки. Вони дозволять поповнити запас важливих мінеральних речовин, які ми втрачаємо разом з потом.

Категория: новини | Добавил: Рой (07.06.2016)
Просмотров: 213 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar

Категории раздела

Поиск

Вход на сайт

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0